zenski.savjet

Dobrodošli na moj blog14.04.2010.

LIČNOST ALLAHOVA POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S.

Bismillahirrahmanirrahim,Elhamdulillah,wessalatu wesswlamu ala nebijjina Muhammed we ala alihi we ashabihi edžmein

LIČNOST ALLAHOVA POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S.

Resulullah s.a.v.s. odlikovan je savršenim normama etike koje se ne mogu opisati riječima. Na to ukazuje njegov odnos na ljude, čija su srca hrlila njegovom poštivanju i uvažavanju. Hrlili su njegovom susretu i njegovom veličanju, kako se ne pamti za čovjeka na ovom svijetu. Oni koji su živjeli u Resulullahovo s.a.v.s. vrijeme, zavoljeli su ga do granica zanesenosti. I nisu prezali u spremnosti da polome svoje vratove, kako njemu ne bi falilo ni nokat s prsta.

Također su ga zavoljeli zato što je posjedovao savršenstvo koje nije imalo ni jedno ljudsko biće. Govor mu je odisao riječitošću. U tome je bio nenadmašan. Njegova tečnost govora bila je dar Allahov. Čistoća jezika, razboritost riječi, jasno značenje. Neopširan, koncizan. Isticao se orginalnom mudrošću. Posjedovao je stil i metod gradskog izraza u načinu ophođenja s ljudima te klase. Svakom plemenu bi se takođe obraćao njihovim dijalektom.

Najljepše što je imao, bila je obdarenost od Allaha dž.š. da primi Objavu i umijeće da je prenese ljudima.

Bio je blag i tolerantan. Sklon oprostu kada treba. Strpljiv pri nedaćama. Prema neotesanom neznalici Resulullah s.a.v.s. je bio  obazriv.  Aiša r.a. kaže: "Kada bi se Resulullah našao u dilemi između dvije stvari ili dva problema, izabrao bi uvijek lakši put rješavanja, ako nije grijeh, a ako je bio grijeh u pitanju, on je bio prvi čovjek koji bi osudio."

Nikada se nije nikome svetio zbog sebe lično. Osveta bi dolazila zbog zloupotrebe Allahovih svetinja, te je bila radi Allaha dž.š.(Sahihul Buhari) Rijetko se kada ljutio, a vrlo brzo mirio.

Posjedovao je Resulullah s.a.v.s. veliku darežljivost i plemenitost prema slabijim i nejakim. Dijelio je svima, pa čak i onima koji se nisu bojali siromaštva.  Džabir r.a. kaže: "Nikada nije od njega nešto zatraženo a da je rekao: Ne!" (Muslim i Buhari)

Bio je hrabar, neustrašiv i smion, što se nije moglo zanemariti. Smatran je najhrabrijim čovjekom. Prisustvovao je mnogim teškim situacijama, iz kojih su bježali čak i oni najhrabriji. Bio je postojan, nepokolebljiv.  Išao je u susret problemu, a nije bježao od njega. Alija r.a. kaže: "Kada bismo se našli licem u lice s neprijateljem, obuzimao bi nas strah, groznica, mi bismo se sklanjali za Poslanika a.s. On je bivao najbliži do neprijatelja." (Sahih Buhari)

Bio je stidljiv i obazriv. Nije nikada piljio nekom u lice. Uvijek je imao spušten pogled. Duži mu je bio pogled u zemlju nego pogled u nebo. Pogled mu je posjedovao moć zapažanja. Nije sa sagovornikom razgovarao o bestidnim stvarima i omrznutim temama. Nije zapamćeno da je iko od njega prenio nešto ružno. Nije direktno nikoga kritikovao. Moglo se čuti da kaže: "Šta mislite o ljudima koji čine tako i tako?"

Bio je najpravedniji čovjek, najčedniji i najiskreniji. Visoko je cijenio emanet. To su potvrdili njegovi prijatelji i njegovi neprijatelji.Kada se plašio da bi mogao nešto zaboraviti, vezao bi konac o svoj prst ili prsten, koji bi ga podsjećao na emanet.

nastavit će se...


KALENDAR

<< 04/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930


LOGO BLOGAMOJI PRIJATELJI

Trijumf Istine
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Qalb
DOWA.
"Allah, zaista, sve čuje i sve vidi." Luqman 28
Pearl of Islam _لؤلؤة الإسلام
AlHaqqa
Mejja-Su
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Gospodaru olaksaj i pomogni o Plemeniti
SABUR-DOVA-USPJEH
Dunyaluk
inartina
Pletenje, šivenje, heklanje....
Studio-Din
BintUlBosna
Govor srca
Knjigu objavljuje Allah, Silni i Mudri!
Unutarnji glas
Predsjednikov blog
O Jahja, prihvati Knjigu odlučno...
više...


MOJI LINKOVI

„Danas ću se susresti s ljudima koji mnogo pričaju. Susrest ću se s jako egoističnim i narcisoidnim osobama koje samo sebe ljube. No, to me neće začuditi niti uznemiriti, jer je svijet nemoguć bez takvih.“(M. Aurelije)
„Ne razbuktavaj vatru mržnje prema neprijatelju prekomjerno, kako ne bi sam u njoj izgorio.“(Šekspir)

„Osoba čije su misli u budućnosti ima kvalitetniju sadašnjost i ne troši vrijeme i energiju na sitne pakosti.“ (Edin Tule)Ko hoće nešto da učini, nadje način, ko neće ništa da učini, nadje opravdanje.(Picasso)

Kada čovjek ostane nasred puta rizikuje da ga smrve kola iz oba pravca !!!
(M. Tacher)
„Sve što se zabilježi ostaje, a što se pamti nestaje.“(M.M.BAŠESKIJA)

"ISTINA JE OD GOSPODARA TVOGA,ZATO NE SUMNJAJ." (Ali Imran:60)BROJAČ POSJETA

26934