zenski.savjet

Dobrodošli na moj blog15.12.2010.

DA SE PODSJETIMO NA DANE AŠURE I POSTA MJESECA MUHARREMA

 

Bismillahirrahmanirrahim

.Elhamdulillahi-rabilalemin,wessalatu wesselamu ala nebijjina Muhammed


DA SE PODSJETIMO NA DANE AŠURE

I POSTA MJESECA MUHARREMA


Allah dž.š i Njegov poslanik Muhammed s.a.v.s. su nam ostavili bezbroj lijepih puteva kaji vode Njegovom zadovoljstvu, oprostu,  ulasku u džennet i sticanju visokih stepena  u njemu. Jedan od tih puteva je i put posta za kojeg je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: „Svako ko posti jedan dan na Allahovom putu (u cilju da se približi Allahu), Allah će ga zbog toga dana udaljiti sedamdeset godina od Vatre.“ (Muslim) Pred nama je mjesec Muharrem, Allahov mjesec, pa evo prilike svima nama koji smo u mogućnosti  da se obogatimo i opskrbimo za dunjaluk i ahiret. Ljepotu posta i njegov blagoslov može osjetiti svaki iskreni postač.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: „Najbolji post poslije ramazana je post u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz poslije farz-namaza je noćni namaz.“(Muslim)

Prenosi se od Aiše r.a. da su Kurejševići postili Dan ašure (10.dan muharrema) u džahilijjetu.Potom je i Allahov poslanik s.a.v.s. naredio da se taj dan posti sve dok nije naređen post ramazana. Allahov poslanik je tada rekao: „Ko hoće neka taj dan posti a ko hoće neka mrsi.“ (Buharija)

Ibn Abbas r.a. prenosi da je Allahov poslanik s.a.v.s. kada je došao u Medinu, zatekao da židovi poste Dan ašure. Allahov poslanik s.a.v.s. ih je upitao: „Koji je ovo dan pa ga postite?“ Rekli su: „Ovo je veličanstven dan. U njemu je Allah spasio Musaa i njegov narod a potopio faraona i njegov narod, pa ga je Musa postio iz zahvalnosti, zato ga i mi postimo.“ Allahov poslanik s.a.v.s. je na to rekao: „Mi imamo veće pravo i preći smo Musau od vas.“ Potom je Allahov poslanik s.a.v.s. postio taj dan i naredio da se posti.(Muslim)

Rubejjea, kćerka Muavviza b. Afraa r.a. rekla je: „Allahov poslanik s.a.v.s. je ujutro na dan Ašure poslao slijedeću obavijest ensarijskim selima oko Medine: „Ko je osvanuo kao postač, neka nastavi post, a ko nije, neka posti ostatak dana.“ Nakon toga, postili smo taj dan i navikavali, s Allahovom dozvolom, našu malu djecu da ga poste. Odlazili bismo u džamiju i pravili bismo im igračke od vune. Kada bi neko zaplakalo od gladi davali bismo mu te igračke da ga zabavimo i tako bismo postupali sve do iftara.“ (Muslim)

Bejheki navodi hadis s vjerodostojnim lancem prenosilaca u kojem se navodi da je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: „Postite deveti i deseti dan (muharrema) i razlikujte se od židova.“

Jedan čovjek je upitao Allahova poslanika s.a.v.s.: „Allahov poslaniče! U kom mjesecu mi, nakon ramazana, preporučuješ da postim?“ On reče: „Ukoliko nakon ramazana budeš želio postiti, onda posti u muharremu, jer je to Allahov mjesec. U njemu je dan u kom je Allah oprostio narodu (Musaa a.s.) i u kom će oprostiti narodu kasnije(tj.narodu Muhammeda s.a.v.s.)“  (Tirmizi)

Još da napomenem da vjernici nemaju obavezu pravljenja jela Ašure,jer se takođe nigdje ne prenosi da je tako nešto radio Allahov poslanik s.a.v.s. a ni njegovi sljedbenici.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da nas pomogne na Putu sticanja znanja i Njegovih blagodati,oprosti nam i uvede nas u džennet.Amin!

We sallallahu ala nebijjina Muhammed,we lillahil hamd!

 
KALENDAR

<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


LOGO BLOGAMOJI PRIJATELJI

Trijumf Istine
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Qalb
DOWA.
"Allah, zaista, sve čuje i sve vidi." Luqman 28
Pearl of Islam _لؤلؤة الإسلام
AlHaqqa
Mejja-Su
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Gospodaru olaksaj i pomogni o Plemeniti
SABUR-DOVA-USPJEH
Dunyaluk
inartina
Pletenje, šivenje, heklanje....
Studio-Din
BintUlBosna
Govor srca
Knjigu objavljuje Allah, Silni i Mudri!
Unutarnji glas
Predsjednikov blog
O Jahja, prihvati Knjigu odlučno...
više...


MOJI LINKOVI

„Danas ću se susresti s ljudima koji mnogo pričaju. Susrest ću se s jako egoističnim i narcisoidnim osobama koje samo sebe ljube. No, to me neće začuditi niti uznemiriti, jer je svijet nemoguć bez takvih.“(M. Aurelije)
„Ne razbuktavaj vatru mržnje prema neprijatelju prekomjerno, kako ne bi sam u njoj izgorio.“(Šekspir)

„Osoba čije su misli u budućnosti ima kvalitetniju sadašnjost i ne troši vrijeme i energiju na sitne pakosti.“ (Edin Tule)Ko hoće nešto da učini, nadje način, ko neće ništa da učini, nadje opravdanje.(Picasso)

Kada čovjek ostane nasred puta rizikuje da ga smrve kola iz oba pravca !!!
(M. Tacher)
„Sve što se zabilježi ostaje, a što se pamti nestaje.“(M.M.BAŠESKIJA)

"ISTINA JE OD GOSPODARA TVOGA,ZATO NE SUMNJAJ." (Ali Imran:60)BROJAČ POSJETA

26935